Registreret Alternativ Behandler (RAB)

Hvad er RAB forkortelsen for?
Det er forkortelsen for Registreret Alternativ Behandler – at man er godkendt under “Brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere”.
Det har INTET at gøre med, om der er beviser for at en given behandling virker – den opgave overlader vi til forskningen.

Loven om en Brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere blev vedtaget i 2004.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er RAB_t.-Kvardrat_Logo.jpg

Det er frivilligt at være RAB
RAB eller Registreret Alternativ Behandler er en beskyttet titel, og den må kun bruges af dem, der opfylder nedenstående kriterier, fastsat i samarbejde mellem Styrelsen for patientsikkerhed og behandlernes brancheorganisationer. Det er ikke en autorisation på linje med lægers og sygeplejerskers, men en fællesnævner for en offentligt anerkendt standard, og det er ganske frivilligt, om man vil lade sig RAB-registrere som behandler.

RAB er også en vis kvalitetssikring, selv om der ifølge myndighederne ikke er “evidens” for effekten.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er 7L8A9392-2-1-1024x683.jpeg

Minimumskrav til zoneterapeutuddannelsen
En sundhedsmæssig uddannelse med både teori og praksis på sammenlagt minimum 660 undervisningstimer eller lektioner (min. 45 minutters varighed) bestående af:

 • min. 250 timer eller lektioner i det primære fagområde (behandlingsform)
 • basal sundhedslovgivning (herunder autorisationslovenes bestemmelser om forbeholdt virksomhed og kvaksalveri)
 • klinikvejledning og -behandling
 • psykologi
Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er 7L8A9374-1024x683.jpeg

Hvorfor valgte jeg som zoneterapeut at blive RAB-registreret?
Da jeg stod med mit eksamensbevis i hånden, var valgte nemt for mig.

Jeg havde som udgangspunkt også valgt den skole, som var Danmarks ældste og havde den (daværende) længste uddannelse som zoneterapeut, så at registrere mig som alternativ behandler var lige til højrebenet for mig.

Det viser, at jeg som behandler har gennemgået en seriøs og grundig uddannelse som zoneterapeut. Titlen er som sagt beskyttet, og den må kun bruges af behandlere, der lever op til lovgivningens krav om bl.a. ajourføring, videreuddannelse, etik og god klinisk praksis.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er 20200826_101422-768x1024.jpg

Videreuddannelse
Som RAB-zonterapeut skal jeg kunne dokumentere minimum 42 timers efteruddannelse hvert 3. år, og hvert andet år skal jeg tage opdateringskursus i førstehjælp.

Min brancheforening
Jeg er medlem af Zoneconnection Terapeutforeingen – ZCT, hvor alle medlemmer opfylder krav til både momsfritagelse, RAB-godkendelse og tilskud fra Danmark. Alle behandlerne er dækket af en Erhvervs-ansvarsforsikring.

WIN WIN
Mine klienter kan få tilskud til behandling hos mig, da jeg er RAB-registreret.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er 20200827_195637_0000-732x1024.png

Sygeforsikringen danmark
Danmark giver tilskud til behandling med zoneterapi hos RAB-registrerede behandlere. Det kræver en lægelig diagnose, før tilskuddet ydes fra Sygeforsikringen Danmark.

Sundhedsforsikringer
Zoneterapi som behandlingsform dækker af en lang række sundhedsforsikringer, som yder op til 10 behandlinger årligt hos en behandler, som er RAB-registreret.

Jeg indberetter til sygeforsikringen danmark og afregner direkte med klientens sundhedsforsikring – DET er da en WIN WIN situation for alle.

Zoneterapi til børn & baby

Alder er blot et tal
Ingen er for gammel eller for ung til at få zoneterapi. Børn i alle aldre kan behandles med zoneterapi – allerede fra fødslen. De yngste babyer jeg har behandlet har været helt ned til 2 uger gamle.

Børn er meget modtagelige for behandlingerne, og jeg oplever, at der er god effekt allerede efter et par behandlinger – uanset hvilken ubalance der er tale om.

Små fødder
Som behandler holder jeg af fødder i alle størrelser, men zoneterapi til børn og babyer er noget helt specielt, når det kommer til respons på behandlingen. De små kroppe reagerer meget positivt, da de på ingen måde er forhåndsindtaget mht. forventninger og resultater, og de små mennesker er absolut i kontakt med deres krop og ikke oppe i hovedet, som voksne er.

Det er utroligt givende at behandle børn, men nogle gange også udfordrende at behandle de små størrelser. Hvis barnet ikke længere er helt spæd, men kan sidde selv, eller er begyndt at gå, så kan det være lidt af en opgave at få lov til at behandle de små fødder. Så gælder alle kneb, og afværge-teknikker tages i brug.

Som zoneterapeut til de små har jeg virkelig lært at multi-taske. Så tages metoder i brug, og en theske, en krukke eller meridiandukke er pludselig meget mere spændende end det legetøj, som mor eller far har medbragt.

Før Corona havde jeg legetøj i klinikken, som jo var nyt og spændende for min lille klient, men det ligger pænt hjemme i privaten for at undgå unødvendig smittefare for alle.

Hvordan foregår behandlingen
Ved zoneterapibehandling af børn, er der en forælder med.
Mor eller far kan sidde med barnet (eller barnet kan ligge/sidde selv), og der skabes en hyggelig og afslappet atmosfære, evt. med højtlæsning og legetøj – eller hvad vi kan finde af sjove ting i min klinik.


Babyer kan evt. med fordel blive ammet imens de får behandling. Er baby meget urolig, behandler jeg (med mors tilladelse) baby på min arm, mens jeg går stille og vuggende omkring. Ofte bliver baby meget rolig med det samme

Zoneterapi er meget effektivt til følgende problematikker:

 • Kolik og umodent tarmsystem
  4-5 behandlinger til med en uges interval giver bedst resultat.
 • Forstoppelse
  Et par behandlinger er ofte nok.
 • Mellemørebetændelser
  Behandling gives med en uges mellemrum i starten indtil tilstanden er bedret og så med nogle ugers mellemrum til væsken også er væk.
 • Luftvejsproblemer
  Zoneterapi er meget effektivt mod hoste, lungebetændelse, halsbetændelse, forkølelse og astma – forebygges med regelmæssige behandlinger.
 • Styrkelse af immunforsvar
  Zoneterapi er meget effektivt til at forebygge gentagne infektioner og mange sygedage.
 • Dårligt søvnmønster
  Jeg har god erfaring med, at zoneterapi hjælper med at rette op på både babyer og børns søvnmønster – også efter blot et par behandlinger. Det gælder både indsovningsbesvær, måske forårsaget af lidt for meget energi i den lille krop, men også ”night terror”, som jeg har oplevet hos helt små børn ned til 5 mdr. Læs mere om night terror her i mit blogindlæg.

Hvis du har et barn med en eller flere af ovenstående ubalancer (eller måske noget helt andet), så er du velkommen til at tage kontakt til mig for en snak omkring zoneterapi eller blot for at få et godt råd. Kontakt mig på telefon 93852513 eller på info@cristinaszone.dk.

SOVER DU DÅRLIGT?

Søvnproblemer? Har du prøvet det?
At gå i seng og ikke kunne falde i søvn?

Eller måske er du faldet i søvn men vågner uden grund, og så ligger du bare der, og pludselig har du tankemylder, som forstærker følelsen af ikke at kunne falde i søvn igen?

Søvnen kaldes også ”den store helbreder”, og en sund og dyb søvn kan udligne mange ubalancer og være med til at bevare ens gode helbred, humør og ydeevne i hverdagen.

Søvnforstyrrelser er noget de fleste oplever på forskellige tidspunkter i deres liv.
Det kan stå på enkelte nætter eller måske i perioder. Den dårlige nattesøvn kan bl.a. skyldes:

 • Ekstra pres over noget – måske stress i en periode
 • At man går og tumler med noget vigtigt
 • At man ikke sover i sin egen seng (måske på en ferie)
 • At ens søvnmønster ændres pga. bytur, arbejde om aftenen/natten.

Som zoneterapeut har jeg behandlet mange klienter med søvnproblemer, og flere havde i årevis lidt af søvnløshed.

Den første jeg behandlede var min eksamensklient, som kom hos mig en gang ugentligt i 10 uger – et krav til opgaven. Klienten kom umiddelbart med søvnløshed og ondt i knæet som problematik. I flere år var klienten vågnet kl. 02.00 om natten og måtte stå op og sidde et par timer, før end klienten kunne gå i seng igen. Efter 2 behandlinger sov klienten igennem.

Fælles for mine klienter med søvnproblemer er, at de ikke kan se nogen årsag til deres forringede nattesøvn. De kan bare ikke sove.
Under første behandling med zoneterapi slapper kroppen så meget af, at der kan dukke årsager op, som de ser kan have været medvirkende til deres forringede nattesøvn.
Nogen gange er det blot zoneterapien, som går ind og løsner spændinger op og justerer energien, så søvnen kan komme til igen.

Der er aldrig noget QUICK FIX, når det kommer til en sund sjæl i en sund krop.
Som zoneterapeut kan jeg sagtens symptombehandle, og klienten vil højst sandsynlig også få en bedre søvn eller helt sove igennem efter et par behandlinger, men en holistisk behandling – dvs. en indsats hos både behandler og klient, er at foretrække, hvis man skal helt til bunds.

Uanset om man sover godt eller mindre godt, så oplever jeg, at stort set alle mine klienter melder om en helt fantastisk søvn efter en behandling med enten zoneterapi eller ansigtsrefleksterapi.

Night terror/søvnrædsel

Det er frygteligt ikke at få sin nattesøvn, og hvis grunden hertil er dit ulykkelige barn, som heller ikke får sovet grundet Night terror, så kan det bare ende i en ”ond” spiral.

Selv om mine børn nu er voksne, så kan jeg sagtens huske, hvordan det var, da de var helt små. De har stort set altid haft gode ”sovehjerter”, men der har været perioder, hvor det kunne tage ekstra lang tid at få dem til at sove.
Jeg kan også godt huske, hvordan det var i perioder under sygdom IKKE at få sin nattesøvn, så jeg kan sagtens sætte mig ind i situationen hos de forældre, som søger hjælp med deres børn grundet Night terror.

Man ved ikke præcist, hvad der er årsagen til, at børn vågner med mareridt. Nogle teorier går på, at det skyldes en sarthed i hjernen, umodenhed i børnenes nervesystem, eller at børnene kan have en periode med følelsesmæssig stress. Disse mareridt/søvnforstyrrelser hos børn er almindelige og ufarlige, hvor børnene, en times tid efter de er faldet i søvn, vågner og er bange og utrøstelige. Dog hersker der ingen tvivl om, at både børn og især forældrene lider under disse nætter.

I klinikken har jeg med zoneterapi behandlet flere børn som led af mareridt, og selv om gennemsnitsalderen for disse børn med Night terror er +1 år, så var de to første børn på min briks begge knap 6 mdr. Efter 1-2 behandlinger var begge børn ”i bedring”.
Især den ene babys søvn i løbet af dagen var kraftigt forbedret. Anfaldene blev også gradvist bedre om natten, og forældre og baby blomstrede op igen.

Oplever du ovenstående, og er du usikker på, om det er søvnrædsel dit barn døjer med, så spørg din sundhedsplejerske og/eller læge til råds. Nogle børn kan have f.eks. skævheder i hofte/ryg, som kan genere dem meget, når de sover. Der er også utrolig mange gode artikler på nettet om emnet Night terror.

Skulle du få lyst til at prøve, om zoneterapi kan forbedre dit barns søvn, så er du velkommen i min klinik. Du er også velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål.

NB! Behandlinger og vejledninger må ikke træde i stedet for lægeordineret medicin, rådgivning og behandling. Vi skal henvise syge personer og personer med alvorlige sports og arbejdsskader, til relevante behandlere inden for det etablerede sundhedsvæsen

If I had a penny……..

HVIS JEG LAGDE 1 KRONE TIL SIDE HVER GANG, JEG HØRER……….

 • Du må altså lige bære over med mine fødder, jeg har ikke lige været til foddame
 • Åh, jeg har ikke lige nået at vaske mine fødder
 • Jeg har altså ikke fået barberet mine ben
 • Jeg ville altså lige have nået at lakere mine tånegle

………..så ville jeg have pæn sum til f.eks. en god middag på FORMEL B ?.

Jeg er sågar blevet kontaktet igen af en ny og ukendt klient, som 5 minutter efter vi havde lavet et aftale over telefonen sendte mig en sms. Hun ville lige tilbyde mig at flytte aftalen til senere på måneden, da hun et par dage efter vores aftalte tid skulle til foddame – så kunne jeg jo få hendes ”friske” fødder på briksen.

Lad mig lige slå det fast med syv-tommer søm: jeg dømmer ingens fødder, og jeg lægger ikke mærke til hår eller ikke hår på folks ben. Rent faktisk giver fødderne med ”skavanker” så som ligtorne, hård hud mig en god indikation af, hvad jeg skal være ekstra opmærksom på at mærke på føddernes reflekszoner.

Jeg holder af alle fødder – store som små

Jeg husker min aller første undervisningsaften på uddannelsen til zoneterapeut på Zoneterapeutskolen på Gammel Kongevej. Det var et lille hold, og vi var faktisk kun 5 på holdet. Der blev talt om mangt og meget, men jeg husker, at vi alle nærmest overfaldt læreren den aften med spørgsmål – fra hendes oplevelser i hendes egen klinik. En skøn holdkammerat spurgte: AAARRJJJ, hvad gør du, hvis klienten kommer med nogle frygtelige grimme og lugtende fødder?

Det var som om, jeg slet ikke forstod, hvad eleven spurgte om. Jeg husker, at jeg kiggede undrende på eleven, og samtidig gik det op for mig, at jeg nu snart skulle have mange folks fødder af forskellig størrelse og lugte i mine hænder. Det var som om, at virkeligheden gik op for mig – som om jeg vågnede op. Jeg nåede også lige at tænke ”shit Cristina – hvad har du dog indladt dig på”, inden læreren smilende svarede: det vænner du dig til, og du kan jo altid tilbyde dem et fodbad .

Senere på aftenen fik jeg for FØRSTE gang et par fremmede fødder i mine hænder. De tilhørte en af mine medstuderende. Jeg tog imod hendes fødder med hjertebanken – både pga. det vi skulle øve, men også pga. min bevidsthed takket være den anden medstuderende . Fødderne var varme og let fugtige pga. lukkede støvler (det var en aften i september), men jeg følte mig HJEMME, da jeg tog dem i mine hænder. Jeg følte en glæde og en kærlighed, og jeg vidste BARE lige her og nu, at jeg havde truffet et korrekt valg, da jeg valgte at starte på uddannelsen som zoneterapeut.

Jeg har slet ikke tal på alle de fødder, som siden den aften i september 2013, hvor jeg første gang skulle trykke på fremmede fødder, har været i mine hænder, men jeg mærker et aftryk af glæde og kærlighed i hjertet til hver og en af dem.

Jeg elsker mit håndværk!

Egenomsorg

Hvad er EGENOMSORG?

At udøve egenomsorg betyder, at det enkelte individ tager bedst muligt vare på sig selv (sundhedsstyrelsen 2006).

Hvor meget egenomsorg giver du dig selv? Siger du ofte ja, selv om du i stedet har mest lyst til at sige nej? Et ja kan jo være godt, bare ikke hvis det er af pligt eller en refleks.

Egenomsorg er utrolig vigtigt, og hvorfor? For tager du ikke vare på dig selv, så kan du ikke tage vare på dine kære. Har du hørt ”den med iltmasken”? HUSK! Dig selv, før du husker andre.

Dine behov.
Egenomsorg skal være noget, som vi ikke udfører af tvang. Det bør være aktiviteter, som giver os energi og nydelse. En dag på langs kan sagtens fungere som egenomsorg – men langt fra hver dag. Det er ikke kun et spørgsmål om at være opmærksom på DINE behov, selv om det er vigtigt, men det handler i høj grad at vide, hvad du kan og skal gøre for at tage bedst vare på dig selv.

Egenomsorg en vigtig faktor for at kunne tage vare på andre – for at du har noget at give af til andre. Mange føler, at de ikke slår til, at de svigter deres kære, hvis de tillader sig selv at have en periode, hvor deres energi er lavere end normalt. Lad mig gøre det klart for dig, at du bestemt ikke svigter dine kære, du svigter DIG SELV. For at hæve din energi, skal du først anerkende, at det er ok for dig at stå lige der, hvor du står lige nu, men at det også er nødvendigt nu med egenomsorg. Hvis du ikke drager omsorg for dig selv, så bliver du udkørt og træt. Hvis du ikke drager omsorg for dig selv, så får du det ikke bedre, og du ender måske med at brænde helt ud. Derfor er det vigtigt at anerkende, at du er træt og udkørt, men det er også vigtigt at handle – og det starter med dig selv.

Bed om hjælp!
Det, at du søger hjælp og behandling, når det er nødvendigt, DET er at drage omsorg for dig selv.
For rigtig mange kan det være et grænseoverskridende skridt at tage, og mange udskyder det igen og igen:

–  Jeg skal lige igennem i morgen, så gør jeg noget for mig selv.
–  Okay jeg booker den tid til massage, når jeg kommer til min frokostpause.
–  Åh en aften med veninderne vil give mig overskud, men jeg orker ikke arrangere det.
–  Jeg skal også ned i det fitnesscenter, for det giver mig jo overskud, men jeg kan ikke
overskue at komme afsted, når jeg først er hjemme fra arbejdet.

Stå stærkt!
Det kan være et svært skridt at tage, men det er et vigtigt skridt. Udskydelse af handlinger, der drager omsorg for dig selv, det kan ofte give dig dårlig samvittighed.
Din indre kritiker stikker hovedet frem, og du ender med at ”slå dig selv i hovedet” med ”burde-skulle”-pisken. Men egenomsorg kan omvendt også give en dårlig samvittighed, for ”burde den egen-tid ikke blive brugt på mine kære”? Egenomsorg er essentielt for at du kan stå stærkt i dig selv, for at du kan være den bedste udgave af dig selv i et liv, som er produktivt og tilfredsstillende for dig, et liv hvor du føler dig i balance.

Har du svært ved at prioritere dine egne behov og bede om hjælp for at genfinde balancen og få jordforbindelse igen?
Du fortjener det bedste, så du kan give dit eget og dine kæres liv mest mulig værdi.
Så se at få den iltmaske på!

Selvstændige tanker

Min beslutning om at nu skulle det være – jeg skal være selvstændig, den blev truffet i december 2019, men den har ligget og luret i flere år, ja siden jeg blev færdiguddannet som zoneterapeut i 2015.

Hvorfor det så har taget mig så lang tid at nå hertil? Det skal jeg sige dig! Det har været frygten for at fejle, frygten for at få skudt mine balloner ned, den velkendte jantelov, frygten for at forlade mit gode og velbetalte job, den økonomiske usikkerhed…..for lad os lige slå én ting fast. Man bliver ikke rig på mammon af at vælge en vej som alternativ behandler! Til gengæld bliver man rig på oplevelser og utrolig mange glade mennesker, som man har hjulpet i balance.

Der var også en del af mig, som slet ikke kunne overskue alle de praktiske ting, der følger med ved opstart af egen virksomhed. Det er i egentlig ret underligt, når jeg nu kommer fra en virksomhed med over 600 ansatte, hvor jeg selv var nummer 4 medarbejder og således har været med til at bygge en konsulentvirksomhed op fra bunden.
Det er nu bare noget andet, når man KUN har sig selv at stå til ansvar for…..men lad os så lige slå én ting fast igen: det er fuldstændig fantastisk selv at kunne bestemme og KUN stå til ansvar for en selv (ja ok, måske også lidt til ansvar for min forstående ægtemand).

Hvad har jeg så udrettet af praktiske ting?

Jeg har:
– Fundet mit fremtidige kliniklokale
– Oprettet mit CVR-nummer (wauuuu)
– Oprettet en erhvervskonto
– Fået styr på min SKAT som selvstændig
– Oprettet Myshop (Mobilepay erhverv)
– Oprettet mit bookingsystem
– Fået opdateret min hjemmeside – nu også med blog.

Klienterne indfinder sig stille og roligt, og jeg lærer tålmodighed og har i den forbindelse også udført lidt hjertearbejde på mig selv.

Jeg har kigget lidt indad og fået renset ud i gamle overbevisninger omkring penge og indtjening – valgt at kigge på muligheder og ikke forhindringer.
Jeg har også valgt at smile ad velmenende sætninger fra venner og bekendte så som:
Orv! tænk at du tør/gisp du er modig/kan du virkelig leve af det/kan dine hænder holde til det?
Og så har jeg valgt at tage sætninger som disse ind i mit hjerte: Du er så sej Cristina / det bliver en kæmpe succes for dig / klienter vil strømme til din klinik / fedt Cristina! Med hænder som dine forpligter det at blive fuldtids behandler.

Har det så været den rigtige beslutning for mig at blive selvstændig?
Ja, det har det. Jeg vågner hver dag med forventningsfuld glæde over, hvad der kommer af oplevelser, glæder og mirakler. Sjovt nok, så er det som om at umådelige mængder mirakler, kærlighed og rigdomme nu strømmer mig i møde, nu hvor jeg har valgt at gå ALL IN.

Hvad fremtiden bringer kan ingen vide. NUET er hvad vi har lige her og nu, men én ting er sikkert: jeg kommer IKKE til at sidde som pensionist og sige ”åh, bare jeg nu havde givet det en chance”.

Jeg har lyttet til min sjæl – lytter du til din?

Hjertet ved, hvad det vil – vær’ velkommen 2020

Er det mest trygge for mig, at sætte hjertet og dets inderste ønske på standby og gå efter det sikre? Bare indtil den dag, hvor det er trygt nok for mig at gå efter det, jeg inderst inde ønsker? Og kommer den dag?

Eller hvad er i virkeligheden mest trygt?
At følge det sikre, som jeg ved, hvad er, og dermed forblive, hvor jeg er og få de resultater jeg kender?
Eller er det i virkeligheden at følge mit hjerte, så der er en chance for at få det, som jeg drømmer om?

Hvis jeg vælger den sikre vej, så får jeg med garanti ikke det, jeg virkelig ønsker.
Er det så i virkeligheden ikke mere trygt at følge mit hjerte!
For som jeg ser det, så er det den eneste måde, jeg kan få, hvad jeg drømmer om.

Frygten for det ukendte er angstprovokerende for mig, for i det ukendte ligger en risiko for, at mit liv, som jeg kender det, bliver vendt på hovedet. Jeg er rædselsslagen for ikke at lykkes og dermed for at skuffe mig selv, men hvis jeg ikke prøver, så er én ting sikkert: så skuffer jeg helt sikkert mig selv.

Så nu er det nu. Det er tid til at være ildsjæl i egen ”butik”.
Det gode og trygge job med fast indtægt og pension er forladt, og jeg starter året med at hoppe ind i 2020 som selvstændig.

Der er så mange fødder og ansigter, som trænger til mine hænder – så mange mine hænder kan gøre noget godt for.
Jeg lægger bekymringer om indtægt på hylden og fokuserer på min KÆRLIGHED til zoneterapien. Jeg er sikker på, at hvor der er passion, er der en vej.

Godt nytår alle sammen!
Vær velkommen 2020, og vær velkommen på min briks på Østerbro.