Egenomsorg

Hvad er EGENOMSORG?

At udøve egenomsorg betyder, at det enkelte individ tager bedst muligt vare på sig selv (sundhedsstyrelsen 2006).

Hvor meget egenomsorg giver du dig selv? Siger du ofte ja, selv om du i stedet har mest lyst til at sige nej? Et ja kan jo være godt, bare ikke hvis det er af pligt eller en refleks.

Egenomsorg er utrolig vigtigt, og hvorfor? For tager du ikke vare på dig selv, så kan du ikke tage vare på dine kære. Har du hørt ”den med iltmasken”? HUSK! Dig selv, før du husker andre.

Dine behov.
Egenomsorg skal være noget, som vi ikke udfører af tvang. Det bør være aktiviteter, som giver os energi og nydelse. En dag på langs kan sagtens fungere som egenomsorg – men langt fra hver dag. Det er ikke kun et spørgsmål om at være opmærksom på DINE behov, selv om det er vigtigt, men det handler i høj grad at vide, hvad du kan og skal gøre for at tage bedst vare på dig selv.

Egenomsorg en vigtig faktor for at kunne tage vare på andre – for at du har noget at give af til andre. Mange føler, at de ikke slår til, at de svigter deres kære, hvis de tillader sig selv at have en periode, hvor deres energi er lavere end normalt. Lad mig gøre det klart for dig, at du bestemt ikke svigter dine kære, du svigter DIG SELV. For at hæve din energi, skal du først anerkende, at det er ok for dig at stå lige der, hvor du står lige nu, men at det også er nødvendigt nu med egenomsorg. Hvis du ikke drager omsorg for dig selv, så bliver du udkørt og træt. Hvis du ikke drager omsorg for dig selv, så får du det ikke bedre, og du ender måske med at brænde helt ud. Derfor er det vigtigt at anerkende, at du er træt og udkørt, men det er også vigtigt at handle – og det starter med dig selv.

Bed om hjælp!
Det, at du søger hjælp og behandling, når det er nødvendigt, DET er at drage omsorg for dig selv.
For rigtig mange kan det være et grænseoverskridende skridt at tage, og mange udskyder det igen og igen:

–  Jeg skal lige igennem i morgen, så gør jeg noget for mig selv.
–  Okay jeg booker den tid til massage, når jeg kommer til min frokostpause.
–  Åh en aften med veninderne vil give mig overskud, men jeg orker ikke arrangere det.
–  Jeg skal også ned i det fitnesscenter, for det giver mig jo overskud, men jeg kan ikke
overskue at komme afsted, når jeg først er hjemme fra arbejdet.

Stå stærkt!
Det kan være et svært skridt at tage, men det er et vigtigt skridt. Udskydelse af handlinger, der drager omsorg for dig selv, det kan ofte give dig dårlig samvittighed.
Din indre kritiker stikker hovedet frem, og du ender med at ”slå dig selv i hovedet” med ”burde-skulle”-pisken. Men egenomsorg kan omvendt også give en dårlig samvittighed, for ”burde den egen-tid ikke blive brugt på mine kære”? Egenomsorg er essentielt for at du kan stå stærkt i dig selv, for at du kan være den bedste udgave af dig selv i et liv, som er produktivt og tilfredsstillende for dig, et liv hvor du føler dig i balance.

Har du svært ved at prioritere dine egne behov og bede om hjælp for at genfinde balancen og få jordforbindelse igen?
Du fortjener det bedste, så du kan give dit eget og dine kæres liv mest mulig værdi.
Så se at få den iltmaske på!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *